Er is één ding waarin ik het afgelopen jaar mijn gelijk wel gekregen heb. Dat ene ding is de goudkoers.

Gisteren werd in Euro’s wederom een all time high behaald. In dollars (link dollarkoers) werd de hoogste goudkoers ooit nog niet gehaald, maar het lijkt een kwestie van tijd te zijn. We staan nu op 970 dollar per troy ounce.
Is goud een ‘zekere belegging’?
– Beleggers die niets met goud hebben, zeggen dat dit niet zo is. Kijk maar naar de laatste dertig jaar, alleen de laatst zes jaar daarvan waren interessant.
De vraag is echter of dat een eerlijke vergelijking is. Immers, wanneer is goud wel interessant? De laatste 5000 jaar was goud ALTIJD interessant in tijden van oorlog of crisis. Wat er ook gebeurde, met goud bleven deuren voor je opengaan.
De periode eind jaren zeventig tot 2002 kenmerkte zich door een enorme manipulatie van de goudkoers door de Westerse Centrale Banken. Men leende de goudvoorraad uit aan speculanten die vervolgens short mochten gaan en die daarmee heel de goudmarkt om zeep hielpen met een dalende goudkoers als gevolg. De Westerse Centrale Banken, die in de eeuwen ervoor juist goud hadden verzameld, waren zo druk met geld uit het niets creëren, dat ze ook graag hadden dat consumenten niets meer in de oude zekerheid van goud zouden zien. Gezien de enorme hoeveelheid negatieve beleggers op goud, is dat ze goed gelukt.
Iedereen die zegt dat de goudkoers 25 jaar lang niets deed, heeft gelijk. 100% gelijk. We weten nu ook waarom.
Daarmee is niet gezegd dat goud nu dus een 100% zekerheid is. Goud is puur een metaal dat mensen nu eenmaal ‘leuk’ vinden. We kunnen het niet eten en natuurlijk kan je er wel een tand van maken, maar er zijn praktischer materialen. Goud is zo interessant omdat zoveel mensen het interessant vinden.
Het is in feite niet zo veel anders als met andere zaken. We leerden het afgelopen jaar hardhandig dat ook aandelen slechts interessant zijn als anderen er ‘iets’ voor over hebben. Als grote partijen gedwongen moeten verkopen, dan kan de waardering voor aandelen simpelweg met 90% onderuit gaan… Weg ‘zekerheden’ over de waardering van winstgevende bedrijven. Als niemand nog geld heeft, dan zijn ook aandelen van de meest winstgevende bedrijven waardeloos.
Zo dus ook met goud. Als niemand het nog wil hebben, dan is het waardeloos.
Nu zijn er beleggers die zeer negatief over goud zijn. De grote markten India en China zouden nu namelijk geen geld meer hebben om goud te kopen. De vraag naar beleggingsgoud is nu even zoveel groter, dat de daling van de vraag van India en China volledig gecompenseerd werd.

Gunstig voor de goudkoers?

Mijn vraag is dan, is dat gunstig, of is dat ongunstig?
– Ik denk dat dit gunstig is. Liever dit, dan dat overal de vraag enorm zou zijn. Immers, wie zou daarna dan nog willen kopen?
Als de crisis zich verder voortzet en geld zoals we dat kennen blijft uit het niets gemaakt worden, dan zullen steeds meer consumenten zich gaan afvragen of het niet tijd wordt voor een nieuwe munt. Goud is daarbij niet zaligmakend maar al wel 5000 jaar bewezen. Hoewel de kans op een correctie van de goudkoers er natuurlijk altijd is, blijf ik juist vanwege de extreme geldcreatie van dollars en euro’s nu vast op goud.

Toekomstige ontwikkelingen goudkoers

Ik hoop van harte dat beleggers die goud niet zien zitten dat vooral nog even flink volhouden en zich goed laten horen. Des te meer oppositie, des te beter. Hoe meer we van analisten en beleggers lezen over het feit dat goud niet nuttig is, des te langer duurt de stijging. Het wordt eng als ‘iedereen’ goud wil hebben. Die situatie is er nog lang niet, hoewel bij beleggers goud al veel meer geaccepteerd is dan bijvoorbeeld een jaar geleden. We zien het terug in de groei van Goldmoney Enkele jaren geleden nog met veel extern geld opgezet en blij met de eerste 100 miljoen dollar aan goudwaarde is nu al boven het half miljard dollar aan goudwaarde gekomen. Deze bank blijft prachtig in omvang stijgen, maar er is nog geen extreme stijging van de omvang te zien. Ze stijgen hard, maar gestaag. Hier een financieel bedrijf dat wel gestaag weet te groeien.

 

 


Gouden munten kopen

Beleggingsgoud is BTW vrij. De verschillende munten die de Europese GoudStandaard levert vallen allen onder de beleggingsmunten. De overheid heeft hier verschillende vereisten voor gesteld zoals dat een munt tenminste uit 90% goud moet bestaan, na 1800 geslagen moet zijn en een waarde die niet meer dan 80% boven de marktprijs van goud staat. Dit maakt het interessant voor particulieren die gouden munten kopen.